Hollandsche Rading

Meer ruimte, rust en structuur.

  • Hollandsche Rading

  • 1.468 m2


  • thema

  • eenvoudige en rustige onderhoudsvriendelijke tuin

  • context

  • vrijstaande woning in Hollandsche Rading aan doorgaande weg N417.

  • aanleiding

  • direct na de verbouwing van de woning diende de tuin te worden gerenoveerd.

  • opgave

  • de huidige/vorige tuin zat weinig of geen structuur in. Hoofdopgave voor de tuin was breng rust en structuur in deze (chaotische) ruimte.

    De eisen en wensen voor de voortuin waren dat het zicht op de bushalte weggenomen diende te worden, maar wel uitzicht op de weg. Vanuit het keukenraam liever geen zicht op de eigen auto’s. De oprit geschikt voor minimaal 2, maar liever 3 auto’s. Het achteruit de weg op rijden is ongemakkelijk en gevaarlijk, dus graag kunnen draaien op eigen terrein. De garagedeur moet toegankelijk blijven als doorgang voor klein materiaal en machines naar de achtertuin.Door de nieuwe aanbouwen vernauwd de tuin naar de woning toe. Ruimte en zicht creëren is daarom belangrijk. De wens is om dit ook door verruiming van het gazon te bereiken.

    Voor deze achtertuin in Hollandsche Rading moest er een plek komen voor een grote eettafel voor minimaal 8-10 personen. Zichtlijn vanuit de woonkamer de tuin in.  Zicht vanuit het keukenraam (aanrecht). Zicht vanuit de slaapkamer is van minder belang. Het intensieve gedeelte van de tuin mag meer bloemen/fijn groen hebben dan het achter gedeelte.

    Stijl en sfeer

    Een praktische tuin. Een rustige tuin om te relaxen, eten en drinken. Genieten van de ruimte en het zicht. Voor de verharding gebruik maken van natuurlijke, warme kleuren. De vormgeving hoeft niet expliciet een stijlkeuze te zijn. Niet te modern en niet te klassiek (geen Buxushaagjes) Het moet aansluiten / in dienst staan van de vormgeving van de woning. De achtertuin moet goed aansluiten op het te behouden achtergedeelte.

    De tuin moet ‘vanzelfsprekend’ zijn en verrassend.

  • oplossing

  • in het tuinontwerp is gebruik gemaakt van de aanwezige zicht- en fysieke lijnen. De voortuin is puur praktisch vormgegeven voor de auto’s. Door het aanbrengen van het gazon is er de gewenste ruimte aangebracht. Hagen, verschillend in hoogte geven structuur en brengen functionaliteit en spanning in deze ruimte.

    In de achtertuin is gekozen voor een lange zicht- en looplijn vanuit het hart van de openslaande deuren naar het einde van de tuin. het functionele pad ‘verdwijnt’ in het gazon. De zichtlijn wordt onderbroken door dwars op de zichtlijn hagen te plaatsen in verschillende hoogten. Zo ontstaat ruimte en doorzicht en spanning in een ruimte. In de zo ontstane tuinkamers wordt kunst geplaatst in blokhaagjes.

    Een groot terras bij de woning waarbij de grote eettafel uit het doorgaande zicht wordt geplaatst zorgt ervoor dat er permanent zicht is op de tuin in plaats van op de tuinmeubels. Enkele plantvakken zorgen straks voor de tuinbeleving dicht bij de woning.

    Realisatie 2017.

    Meer tuininspiratie nodig? Klik hier voor ons pinterest account.

 

 

Altijd bij u in de buurt


  • Nieuwleusen | Koedijk 8
    Willemstad | Kloosterdreef 4
    Boskoop | Bieze 143
    Rijkevoort | Hapsedijk 25
    Drachten | Koartwald 20
    Hilversum | Nieuwe Havenweg 51

  •  

    De Tuinregisseurs

    • Nieuwleusen | Koedijk 8 | 7711 DL
    • Telefoon | 035 – 622 73 13 (06 – 53 250 362)
    • E-mail | a.bijl@detuinregisseurs.nl
    • Surhuizum
    • Hilversum
    • Boskoop
    • Willemstad
    • Rijkevoort
    | Koartwald 20
    | Nieuwe Havenweg 51-F
    | Bieze 143
    | Kloosterdreef 4
    | Hapsedijk 25